Co to jest twardość wody?

Twardość wody jest parametrem określającym zawartość w wodzie rozpuszczonych związków wapnia, magnezu, żelaza i krzemu.
W gospodarstwach domowych obecność tych związków można zauważyć na dnie naczyń, w których po gotowaniu wody odkłada się kamień, a herbata ma charakterystyczny gorzkawy posmak. Podczas ogrzewania wytrącają się wodorowęglany wapnia i magnezu w postaci osadu zwanego kamieniem kotłowym. Z punktu widzenia zdrowotnego twardość ogólna pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Jony wapnia i magnezu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową, są niezbędne do przesyłania impulsów nerwowych oraz pracy mięśni, niedobór jonów prowadzi do osłabienia organizmu, zmęczenia, skurczów i wielu innych objawów. Podwyższona twardość wody jest charakterystyczna dla butelkowanych wód mineralnych sprzedawanych w sklepach.

Wymagania:

Wymagana wartość twardości według rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi mieści się w zakresie od 60 do 500 mg CaCO3 / dm3.

Skala twardości wody:
woda mgCaCO3/dm3 mval/dm3 °n
bardzo miękka < 75 < 1,5 < 5,6
miękka 75 - 150 1,5 - 3,0 5,6-11,2
średnio twarda 150 - 300 3,0 - 6,0 11,2-19,6
twarda 300 - 500 6,0 - 10,0 19,6-30,8
bardzo twarda >500 >10,0 >30,8

Twardość wody w Gminie Rogoźno:

1. SUW Rogoźno- twardość ogólna 260-300 mg CaCO3/dm3

2. SUW Słomowo- twardość ogólna 400-460 mg CaCO3/dm3

3. SUW Gościejewo – twardość ogólna 230-270 mg CaCO3/dm3

Na poniższej stronie znajdą Państwo informację na temat twardości popularnych wód butelkowanych:
https://www.woda-alkaliczna.pl/twardosc-wody-mineralnej