Co to jest twardość wody?
Twardość wody jest parametrem określającym zawartość w wodzie rozpuszczonych związków wapnia, magnezu, żelaza i krzemu.
W gospodarstwach domowych obecność tych związków można zauważyć na dnie naczyń, w których po gotowaniu wody odkłada się kamień, a herbata ma charakterystyczny gorzkawy posmak. Podczas ogrzewania wytrącają się wodorowęglany wapnia i magnezu w postaci osadu zwanego kamieniem kotłowym. Z punktu widzenia zdrowotnego twardość ogólna pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Jony wapnia i magnezu są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową, są niezbędne do przesyłania impulsów nerwowych oraz pracy mięśni, niedobór jonów prowadzi do osłabienia organizmu, zmęczenia, skurczów i wielu innych objawów. Podwyższona twardość wody jest charakterystyczna dla butelkowanych wód mineralnych sprzedawanych w sklepach.
Wymagania:
Wymagana wartość twardości według rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi mieści się w zakresie od 60 do 500 mg CaCO3 / dm3.
woda | mgCaCO3/dm3 | mval/dm3 | °n |
---|---|---|---|
bardzo miękka | < 75 | < 1,5 | < 5,6 |
miękka | 75 - 150 | 1,5 - 3,0 | 5,6-11,2 |
średnio twarda | 150 - 300 | 3,0 - 6,0 | 11,2-19,6 |
twarda | 300 - 500 | 6,0 - 10,0 | 19,6-30,8 |
bardzo twarda | >500 | >10,0 | >30,8 |
Twardość wody w Gminie Rogoźno:
2. SUW Słomowo- twardość ogólna 400-460 mg CaCO3/dm3
Na poniższej stronie znajdą Państwo informację na temat twardości popularnych wód butelkowanych:
https://www.woda-alkaliczna.pl/twardosc-wody-mineralnej